Prípad strateného desaťročného Prešovčana v Tatrách preveruje polícia

22.08.2006 Prešov

Žilina/ Prešov 22. augusta (TASR) - Stratenie desaťročného chlapca Thomasa z Prešova v polovici júla v Západných Tatrách preveruje polícia ako podozrenie zo ...
Žilina/ Prešov 22. augusta (TASR) - Stratenie desaťročného chlapca Thomasa z Prešova v polovici júla v Západných Tatrách preveruje polícia ako podozrenie zo spáchania trestného činu ublíženia na zdraví. Policajný vyšetrovateľ zatiaľ nemá k dispozícii všetky výpovede svedkov, a preto nezaujal stanovisko.

Preveruje, že či organizátori letného pobytu detí v Račkovej doline, kde bol aj uvedený chlapec, zabezpečili potrebnú ochranu ich zdravia. Uviedla dnes pre TASR zástupkyňa hovorcu Krajského riaditeľstva PZ v Žiline Jana Balogová. Dodala, že prípad vyšetruje Okresné riaditeľstvo PZ v Liptovskom Mikuláši.
Pobyt detí v Račkovej doline organizoval Cirkevný zbor ECAV na Slovensku v Prešove. Podľa slov zborového farára Ondreja Koča ich cirkevný zbor usporiadal doteraz už dvanásť letných táborov pred deti. Nevyskytli sa na nich vážnejšie problémy. Ich vedúci majú dlhoročné skúsenosti s prácou s deťmi. \"Nie sme si vedomí, že sme zanedbali počas tábora starostlivosť o deti. Máme spoľahlivých a zodpovedných vedúcich skupín. Je pravda, že deti sme nepoistili pre pohyb po horách. Išlo o novú právnu normu, ktorá začala platiť len od začiatku júla. Podľa informácií z tlače je však veľmi otázne, či by sa na tento prípad bolo sťahovalo poistenie, keďže išlo o porušenie podmienok pohybu po vyznačenom horskom chodníku - opustenie značkového chodníka. \"
Desaťročný chlapec bol v letnom tábore v Račkovej doline. Stratil sa 13. júla v oblasti Ostredku v pohorí Západných Tatier. Od skupiny sa vzdialil počas túry. Záchranári po ňom pátrali dva dni vo dne v noci. Okrem záchranárov Horskej záchrannej služby (HZS) z piatich oblastných stredísk sa pátrania zúčastnili príslušníci Policajného zboru, dobrovoľní záchranári Horskej služby na Slovensku, Tatranskej horskej služby a vrtuľník letky Ministerstva vnútra SR. Do akcie sa celkovo zapojilo približne dvesto ľudí. Záchranná akcia stála vyše 620 tisíc Sk. Finančné nároky na úhradu nákladov spojených s pátracou akciou odmietlo aj 95 dobrovoľných záchranárov z Horskej služby na Slovensku a žiadne finančné nároky voči HZS nevzniesla ani Letecká záchranná zdravotná služba z Popradu, ktorá nasadila dva vrtuľníky.
 

Vyberte región

mark